Сахара – највећа пустиња света

Sahara

 

        Сахара је највећа пустиња на свету, са преко 9.000.000 km² и се налази у северној Африци. Протеже се преко северне трећине Афричког континента. Границе Сахаре су Атлантски океан на западу, Атласке планине и Средоземно море на северу, Црвено море и Египат на истоку, Судан и долина реке Нигер на југу. Највиши врх Сахаре је Еми Куси (3.415 m) на Тибести планинама на северу Чада.

karta Sahare

Око 1,2 милиона километара квадратних је песковита, док је остатак каменит и шљунковит. У Африци се песковите пустиње називају ергови, камените су хамаде, а шљунковите – серири. Клима Сахаре није одувек била сува. У прошлости се на основу пронађених фосила закључује да је овде владала изузетно влажна клима и вегетација је била бујна. Крајем последњег  леденог доба, пре око 8.000 година, у пустињи су кише биле честе, а данас је она један од најсушнијих предела на свету. Просечне падавине у Сахари су мање од 20 mm годишње. Дневно колебање температуре ваздуха износи око 35°С, док су сезонска колебања чак 56,5°С. Температура песка у пустињи достиже и до 80°С. Највиша температура на Земљи измерена је у оази Азизи, у Либијској пустињи и износила је 58°С.

У Сахари дувају снажни ветрови који формирају пешчане олује. Карактеристични локални ветрови су гибли, самум и сарат у Алжиру и Тунису,хамсин у Египту и шергуј у Мароку.

У Сахари је пао снег јануара 2012. године, први после 1978. године.

Categories: Текстови | Ознаке: , , , | 1 коментар

Кретање чланака

1 thoughts on “Сахара – највећа пустиња света

Постави коментар

Блог на WordPress.com.